Veiligheid bij Heineken

Heineken Den Bosch aan het woord

Alfabeeld is oktober 2015 gestart met het Veiligheidstraject bij Heineken Den Bosch waarin 38 veiligheidsambassadeurs worden begeleid en gecoacht door Alfabeeld. Zij bereiken bij Heineken Den Bosch zo’n 400 productiemedewerkers op de brouwerij. Het traject bestaat uit een aantal toolboxen die door de veiligheidsambassadeurs verzorgd worden, zoals bijvoorbeeld een toolbox over ‘aanspreken op gedrag’, ‘werken met gevaarlijke stoffen’, ‘de LMRA’ of ‘werken op hoogte’. De toolboxen en veiligheidsacties worden met de veiligheidsambassadeurs en Alfabeeld samen elke 8 tot 12 weken  ontwikkeld, geoefend en uitgerold  over de gehele organisatie. Hieronder kunt u lezen hoe een veiligheidsambassadeur en een leidinggevende van Heineken Den Bosch dit traject ervaren.

Veiligheidsambassadeur

“Door het veiligheidstraject ben ik bewuster geworden en alerter op de veiligheidsaspecten die op de brouwerij spelen. Door veel naar de collega’s te luisteren en veel dingen voor de collega’s uit te zoeken heb ik zelf ook  meer kennis op het gebied van veiligheid opgedaan en let ik ook  meer op veiligheidskwesties. Als ik een toolbox geef over een bepaald onderwerp wil ik er immers ook alles over weten. Bij collega’s zie ik dat ze mij makkelijker aanspreken over veiligheidskwesties die spelen of knelpunten die ze ervaren.  Ik ben  voor hun echt een aanspreekpunt op het gebied van veiligheid geworden.

De ontwikkelingen die ik zelf heb door gemaakt zijn dat ik het gevoel heb gekregen dat ik er bij hoor. Daarnaast ben ik nu in staat ben om voor een groep te staan en tijdens de toolboxen en werkoverleg een discussie over een veiligheidsthema te leiden. Daarbij is het voor mij heel belangrijk dat ik me daar goed op voorbereid. Ik vind het ook belangrijk dat ik mijn veiligheidsrol wel waarmaak door het goede voorbeeld te geven en zo veel mogelijk nieuws op het gebied van veiligheid naar buiten te brengen. Mensen willen immers  zien dat ik iets doe met de vragen die ze me stellen of de input die ze me geven.

De begeleiding vanuit Alfabeeld was goed  en de uitleg over hoe je een toolbox maakt en hoe je de toolbox geeft was heel duidelijk. Ze zorgen ook dat wij als veiligheidsambassadeurs  zelfstandig worden door ons ook  zelf toolboxen te laten ontwikkelen of de uitvoer te laten organiseren.”

Ruud de Werdt (Specialist Operator Brouwen)

Leidinggevende

In het begin was het wennen om de verantwoording voor het bespreken van veiligheidsthema’s bij de veiligheidsambassadeurs neer te leggen.  Diverse Safety rolhouders (veiligheidsambassadeurs) pakken hun rol goed op en hebben nu  meer  “status” op het gebied van veiligheid in de teams. Ze worden  gezien als het aanspreekpunt op het gebied van veiligheid  binnen hun eigen team en ze hebben zelf ook daadwerkelijk meer kennis gekregen over bepaalde veiligheidsthema’s. Dit geeft ze het vertrouwen om voor de groep te gaan staan en iets te vertellen over een bepaald onderwerp.

De begeleiding van de medewerkers van Alfabeeld  was daarbij erg prettig. Veel geduld en goed inlevingsvermogen hebben ervoor gezorgd dat de medewerkers gemotiveerd en met een gevulde rugzak de Toolbox-meeting in hun ploegen hebben doen slagen.

Jos Habraken(Teamleider Verpakken)